Kulkeeko turvallinen mobiilitulostus taskussa myös vuonna 2021?

Turvallinen mobiilitulostus taskussa myös tänä vuonna

Ajasta ja paikasta riippumaton etätyöskentely on yleistynyt jo pitkään ja viimeistään nyt siitä on tullut osa kaikkien toimistotyöläisten arkea. Olipa arjen uusi normi millainen tahansa, kannamme mobiililaitteita mukanamme kaikkialle. Se tarkoittaa, että työ ja opiskelu kulkevat taskussa ja repussa, ja tulostamisen tarvekin on usein muualla kuin työ- tai opiskelupaikan tulostimen äärellä. Moni onkin jo tottunut käyttämään Google Cloud Print -pilvipalvelua, josta on tullut vuosien saatossa mobiilitulostuksen normi.

Tämä normi tulee kuitenkin muuttumaan kuluvan vuoden lopussa, kun Google lopettaa Cloud Print -palvelun tarjoamisen. Mikäli Googlen ilmoitus meni viime vuoden puolella ohi, kannattaa sen ääreen pysähtyä nyt. Google Cloud Print -palvelu on monessa yrityksessä mobiilitulostuksen standardi ja mobiilitulostus ylipäätään osa yrityksen arkea. Relevantti kysymys kuuluukin, miten mobiilitulostus aiotaan hoitaa jatkossa ja mikä on Google Cloud Print -palvelun korvaaja?

Toshiba (ja Googlekin) liputtaa vahvasti PaperCutin puolesta. Miksi? Monestakin syystä, josta tietoturva on se kaikkein tärkein asia. Tietoturvaa ei voi koskaan korostaa liikaa ja mobiilitulostuksen osalta siihen on kiinnitettävä erityistä huomiota, kun tulostaja ja tulostin saattavat olla lähtökohtaisesti eri paikoissa, eikä tulostajalla ole välttämättä mahdollisuutta kontrolloida tulostusolosuhteita etänä.

Moni saattaakin pohtia, miten mobiilitulostuksen osalta voidaan ylipäätään varmistaa, ettei raportti, joka tulostuu etänä, päädy väärän ihmisen käsiin? Tai miten yritys voi varmistaa tietoturvan mobiilitulostuksen osalta kaikkien tuntemassa GDPR–todellisuudessa?

PaperCut MF -turvatulostus on ollut jo pitkään Toshiban monitoimilaitteiden käyttöliittymä, jonka uusinta uutta edustaa edellä mainittu ja hyvinkin ajankohtainen pilvipohjainen mobiilitulostus. Olemme tehneet vuosikymmenen ajan tiivistä yhteistyötä PaperCutin kanssa, joten tunnemme tuotteen ja tuotekehitystyötä tekevän ohjelmistotalon kuin omat taskumme. Näin ollen meillä ja PaperCut MF-turvatulostusratkaisua käyttävillä asiakkaillamme on kokemusta siitä, että mobiilitulostus osana PaperCut MF -ratkaisua todellakin taklaa myös tietoturvariskit.

PaperCut MF -turvatulostus nojaa nimittäin käyttäjän tunnistamiseen. Se tarkoittaa, että mobiililaitteen kautta tulostimelle ohjattu dokumentti ei tulostu, ennen kun henkilö vapauttaa sen henkilökohtaisesti tulostimen äärellä tulostettavaksi.

Käyttäjälle PaperCut MF avautuu selkeänä näkymänä Toshiba-monitoimilaitteen näytölle. Tulostaminen ei vaadi tulostinajureiden asentamista mobiililaitteelle, mikä tekee siitä helposti hyödynnettävän palvelun vaikkapa yrityksen vieraille tulostustarpeen yllättäessä. Taloon tuleva vieras voi myös ohjata halutessaan dokumentit etukäteen asiakkaan tulostimelle, josta ne voi napata näppärästi mukaan juuri ennen palaverin alkua. Palvelu, jota moni kiireinen bisnesihminen arvostaa! Turvallinen etätulostus voi olla myös hotellin tarjoama lisäarvopalvelu, jossa bisnesyöpyjällä on mahdollisuus hyödyntää hotellin monitoimitulostinta joko niin että palvelu sisältyy huonehintaan tai se on erikseen veloitettava lisäpalvelu. Käyttäjäkohtainen seuranta ja raportointi on osa PaperCut MF tulostus- ja skannausratkaisua, jolloin laskutuksen kohdentaminen onnistuu käden käänteessä. Edellä mainittu hotelliesimerkki on vain yksi monista mahdollisuuksista hyödyntää mobiilia turvatulostusratkaisua palveluna. Haluatko kuulla lisää?

Ps. Ajatteliko joku vielä, ettei tulostamisen saralla tapahdu mitään uutta? Väärin, kehitys kehittyy ja Toshiba toimii muutoksen ajurina. Yli kymmenen vuotta jatkunut turvatulostuksen yhteiskehittäminen PaperCutin kanssa on mielestäni tästä mainio esimerkki.

Kimmo Erola
Toshiba Tec Nordic Ab