Yritysvastuu on jatkuvia arjen tekoja

Yritysvastuu on jatkuvia arjen tekoja

Yritys- ja ympäristövastuu ovat ehkä kärsineet jopa tietyntyyppisen inflaation. Yksi selittävä tekijä meillä Suomessa saattaa olla se, että lainsäädäntö velvoittaa yrityksiä hoitamaan yritysvastuun osa-alueita, ja siten velvoitteiden hoitamisesta on tullut itsestäänselvyys. On hienoa, että meillä on Suomessa sellaiset lait. Näin ei ole kaikkialla maailmassa.

Lainsäädännöstä huolimatta yritysvastuuta ei tulisi kuitenkaan pitää itsestäänselvyytenä. Entäpä jos yritykset eivät toimisikaan niin? Millaisessa yhteiskunnassa silloin eläisimme? Millainen olisi arkitodellisuutemme?

Kaikenkattava Monozukuri -filosofia

Olemme kieltämättä Toshiban pohjoismaisessa organisaatiossa onnekkaassa asemassa, sillä voimme nojata vastuullisesti toimivan globaalin yhtiön selkärankaan. Se ei ole kaikille yrityksille itsestäänselvyys. Yhtiömme toiminnan selkärangan muodostaa nimittäin Monozukuri -filosofia ja sen viisi sitoumusta, jotka ohjaavat yhtiömme ja sen ihmisten toimintaa globaalisti ja paikallisesti. Kiteytetysti Monozukuri tarkoittaa, että luomme arvoa asiakkaillemme, huolehdimme, että alihankkijamme toimivat yhteiskuntavastuullisesti ja eettisesti, pidämme hyvää huolta henkilöstöstämme, kannamme kortemme kekoon paikallisen yhteiskunnan kehittymisen eteen, huolehdimme ympäristövastuusta, toimimme kannattavasti ja tuotamme näin ihmisille työtä ja yhteiskunnalle verotuloja.

Tavoitteenamme on olla hyvä yrityskansalainen

Itselleni merkityksellistä on eritoten se, että Toshiba Tecin tavoitteena on olla paikallisesti hyvä yrityskansalainen, joka lain ja velvoitteiden noudattamisen lisäksi auttaa tuotteillaan ja palveluillaan ympäröivää yhteiskuntaa kehittymään. Tästä hyvä käytännön esimerkki on vaikkapa se, että tuotteemme ja palvelumme ovat hyvin laajasti terveydenhoitosektorin käytössä. Pyrimme myös resurssiemme mukaan tekemään hyväntekeväisyyttä ja muuta hyvää paikallisella ja pohjoismaisella tasolla.

Olen myös ylpeä siitä, että meillä on pitkä historia ympäristövastuun saralla. Vuonna 1995 saimme alan ensimmäisenä toimijana laitemallistoomme Joutsenmerkityn kopiokoneen ja tänä päivänä lähestulkoon kaikki A3-monitoimilaitemallistomme laitteet ovat joutsenmerkittyjä. Asiakkaamme voivat myös kompensoida Carbon Zero-ohjelmamme avulla monitoimilaitteen hiilijalanjäljen. Tässä vain muutama poiminto niistä teoista, joilla tuemme globaalia taistelua ilmastonmuutosta vastaan. Kaikilla teoilla on merkitystä ja voimme niistä mielestäni ylpeänä puhua.

On ollut myös ilo huomata, että asiakkaamme ovat yhä valveutuneempia. Hyvä, että he osaavat vaatia ja edellyttää meiltä, tuotteiltamme ja palveluiltamme vastuullisuutta ja ympäristöystävällisyyttä. Kysykää, haastakaa ja ihmetelkää, sillä se kirittää meitä ja muita alan toimijoita parantamaan entisestään toimintaamme. Yritysvastuu on jatkuvia arjen tekoja!

Timo Kortelainen
President & CEO
timo.kortelainen@toshibatec.fi